kwaliteitscontrole

Ja, in dit team moest je vlot zijn, en innovatief en… ergens bestond ook wel het gevoel dat er niet echt helemaal een teamgevoel was. Dat krijg je als je hip en happening wilt zijn, zou je kunnen denken, maar dat is wat flauw, want deze typische gist eigenschappen worden in onze cultuur momenteel gewoon veel gevraagd. Zeg bij de baas dat je liever behoudend wil zijn en eens een tijdje niets nieuws wilt ontwikkelen en ik wens je veel succes. In een nieuwe baan.

Gist was dus het gewenste signatuur, een bruisend, spannend bier. Maar hoe zat het met mout, de gezelligheid, de warmte en het vertrouwen? Mocht het bier ook een basis hebben, zoals je dat bijvoorbeeld zo goed proeft bij een tripel waarin meer mout verwerkt zit dan een dubbel of ‘enkel’?

Bij de eerste oefening over vertrouwen bleek al dat daar het zeer zat. Grapjes zijn heel leuk, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat anderen zich bij jou niet veilig voelen. Humor, zo bleek, kun je ook heel goed inzetten om de boel luchtig en… afstandelijk te houden. Er is nu eenmaal geen zoete vriendelijkheid van mout die op kan tegen een grote dosis scherpe geestige gist.

Mooi dat het team besefte dat ze wel wat mout konden gebruiken. Bij een volgende oefening vertelde iedereen over de pluspunten van het meewerken aan een (hun) spannende onderneming. Een goed gevoel hebben bij wat je doet is belangrijk. Ja, met mout werd hun teamrecept duidelijk verrijkt.

Dus iedereen stapte geheel veranderd naar buiten na het Teambrouwspel? Nou, dat is wel weer wat overdreven. Maar, veel bier gist na op fles en inzichten zijn niet meteen gerealiseerd. En misschien kan het recept, ieder recept, nog beter. Maar niets weerhoudt het team ervan om nog eens een keer stil te staan en het ‘bier’ dat ze gezamenlijk brouwen tegen het licht te houden. Het is Teamb®ouwen in uitvoering!

Houd jouw team op smaak, plan met regelmaat een kwaliteitscontrole!